“Nieuw bestuur hijst regenboogvlag in Borsbeek”

regenboogvlag borsbeekHet had een opvallende krantenkop kunnen zijn op de regiopagina’s van de kranten op 17 mei 2013. Jammer genoeg heeft het nieuwe bestuur deze gelegenheid laten liggen. Ook had niemand van de bestuursploeg aangegeven een regenboogbeleid te ondersteunen door dit virtueel te onderteken op www.regenboogbeleid.be.

Toen hier melding werd van gemaakt op de Facebook fanpagina van Open VLD Borsbeek, kregen ze wel steeds dezelfde smalende feedback van ene die zijn plaat blijft hangen, er was wél de schepen van Groen, Peter Vindevogel, die de wake-up call begreep en het charter ondertekende (waarvoor mijn persoonlijke dank). Iets later ook zijn partijgenoot Tom Verboven en Wendy Somers vanuit de oppositie (CD&V).

Dit was situatie voor de facebook post (vrijdag):

borsbeek holebibeleid

Zijn er dan geen belangrijkere dingen te doen in Borsbeek” hoor ik sommigen al denken.. Uiteraard, denk maar aan mobiliteit, veiligheid, betaalbaar wonen en vooral zorgen dat personenbelastingen niet stijgen.

Waarom hecht ik hieraan dan zoveel belang? Omdat het als bestuur van cruciaal belang is te laten zien dat haat en intolerantie niet aanvaardbaar zijn en nooit zullen zijn. En dit dus ook zeer sterk zichtbaar maken.

Het afgelopen jaar zien we immers een sterke stijging van haat die ook steeds geweldadiger wordt. Haat die al lang niet meer enkel vanuit de extreemrechtse hoek komt, maar ook steeds vaker vanuit extreem religieuze hoek (voornamelijk islamieten én katholieken), en zowel Afrikanen als mensen vanuit oostbloklanden.  Maar ook economische crisis leidt ertoe dat ook mensen van hier (om het even zo uit te drukken), het nodig vinden af en toe een homo in elkaar te slaan. Doelwit van frustratie zeg maar. Opiniestukje dat trouwens zeker de moeite is om te lezen: “De haat leeft voort“.

Holebirechten zijn er, nu moet het nog duidelijk gemaakt worden dat haat fout is. Dat haat niet kan. Het is dan ook de taak van de overheid om niet alleen wetten te maken, maar ook te zorgen voor naleving van de wetten, maar tegelijkertijd werk maken van sensibilisering. Een signaal geven aan inwoners van dit land, van onze gemeenten. Vooral de regenboogvlag wordt alsmaar meer een symbool tégen haat. En voor mij hoeft dit niet enkel te gaan om haat tegen holebi’s, maar haat tegenover elke medemens in het algemeen.

Nee, het gaat hier niet gewoon om kritiek op het beleid van het nieuwe bestuur, maar als slogans als ‘kracht van verandering’ écht iets betekenen kregen ze hier een opportuniteit op een presenteerblaadje… “Nog maar 5 maanden actief” is dan ook een zwak excuus, hoeveel tijd heb je nodig om te beslissen of je een vlag aan je gevel hangt of niet. Even de provincievlag vervangen voor één dag? Moeilijke beslissing? En verwijzen naar het vorige bestuur is zeker niet altijd relevant als tegenargument. Het huidige bestuur wordt geleid door een partij die niet minder dan 5 zetels had in de vorige coalitie. Evenveel als CD&V toen en wel 3 zetels meer dan Open VLD.

Dus laten we vooral vooruit kijken en zien wat er dan zogenaamd wél anders en beter kan. “Doen” zou ik zo zeggen…

ps: op 19 mei 12u23 zie ik dat ondertussen ook Rita Schouppe, Kristof Van de Velde en Walter Kiebooms van N-VA het charter ondertekend hebben… Eén partij van de coalitie blijft afwezig.

ps2: Grappig vond ik ook dat we aan de statistieken konden zien dat de link bij het Facebook berichtje niet minder dan 45 kliks vanuit e-mail heeft gegeneerd naar de regenboogbeleid.be website. De boodschap is dus goed rondgegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terug naar boven