Tyne Cot

Bezoekje aan de Westhoek

Samen met 130 leden van de Gezinsbond een bezoekje gebracht aan een paar sites in de Westhoek. Een uitstap die programmatorisch werd samengesteld door Mudlines, waardoor we de gehele dag ook regelmatig werden getrakteerd op gepaste à capella samenzang van Les Voix Perdues.

VladsloDe dag startte met een bezoek aan een de Duitse begraafplaats in Vladslo. Het lijkt niet groot, er liggen nochtans meer dan 25.000 soldaten begraven.  Achteraan staan ook twee ontroerende standbeelden van treurende ouders van de hand van de Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz.

Vervolgens reden we naar het monument Le Canadien. Een indrukwekkend hoog standbeeld van een Canadese soldaat die zijn gesneuvelde makkers groet.

Net voor de lunch brachten we een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke. Echt een aanrader. Niet alleen veel memorabilia en informatie, ook de loopgraven en de dugouts werden nagebouwd. Het geeft je écht wel een beeld hoe al die soldaten aan het front moesten vechten en leven.

Tyne CotNa de lunch zijn we Tyne Cot gaan bezoeken. De grootste begraafplaats van soldaten van het Britse Gemenebest in Europa. Rijen en rijen grafzerken. Daar wordt je toch even stil van.

Vervolgens reden we richting Hill 60. Een toenmalige belangrijke strategische plaats voor de militairen omdat deze heuvel een goed uitzicht gaf op de frontlinies. Jammer genoeg vandaag nog weinig van te merken. Het minst interessante aan de dag.

MenenpoortDan werd het Ieper, bezoekje mét interessante uitleg van de gids over de Menenpoort. Imposant, vooral als je weet dat de namen die gegraveerd zijn in de poort enkel de 54.896 vermiste soldaten en officieren van het Britse Gemenebest zijn. Er was trouwens geen plaats genoeg, er zijn er nog meer dan 30.000 namen gegraveerd op de muren van Tyne Cot begraafplaats. Dus spreken we nog niet van alle andere nationaliteiten van jongens die nooit meer zijn thuisgekomen.

We zijn uiteraard gebleven tot en met de Last Post. Jammer genoeg door het vele volk niets gezien, enkel gehoord. Maar ook dat is de moeite.

Het was een boeiende dag, en uiteraard heb ik destijds in school veel geleerd over WO I, een bezoek aan deze plekken laat nog maar eens de waanzin zien van oorlogvoering.

Foto’s op mijn Flickr account

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.