Yasmine, zo was er maar één

yasmine We zaten in Nijmegen toen we het nieuwtje kregen… op het eerste moment konden we het niet echt geloven, maar het heeft uiteindelijk wel heel onze avond beïnvloed. Het leek of we over niets anders meer konden praten.

Ik kende Hilde niet persoonlijk, maar als “lesbienne” voelde ik wel een verbondenheid. De eerste keer dat we haar ‘live’ zag optreden was in de feestzaal Harmonie (Antwerpen) op een holebifuif.. Jááren geleden .. Haar publieke outing zorgde ervoor dat ze een icoon werd voor de Vlaamse holebi’s. Er was Jimmy Frey, maar Yasmine was hip, modern, zag er goed uit. Voor vele jonge meisjes een voorbeeld.

Soms hoor je mensen zeggen ‘zelfmoordenaars zijn lafaards’.. daar ben ik het totaal niet mee eens. Ik vind het verschrikkelijk dat je zelfdoding als enige uitweg ziet. Deze mensen hebben geen enkele houvast meer en hoeveel vrienden ze ook hebben, ze weigeren vaak hulp van hen omdat ze zichzelf alleen maar tot last zien van hun omgeving. Ze willen het allemaal alleen oplossen, maar slagen daar niet in. En stappen uit het leven om écht niemand meer tot last te zijn. Hilde leek een straffe madam, maar ze was uiteindelijk ook maar van porselein.

Was dit te voorkomen? Dat zullen we nooit weten. Ik weet wel dat heel wat depressieve mensen niet de juiste hulp krijgen of te laat. Ik hoop nog altijd dat er veel meer geld wordt vrijgemaakt voor geestelijke gezondheidszorg. Want dit is in onze hedendaagse maatschappij hard nodig, broodnodig.

Langs deze weg sterkte aan de familieleden, maar dan aan diegene die aan haar kant stonden, die haar steunden in haar outing en meemoederschap.
En bovenal ook sterke aan Marianne Dupon, ook zij heeft dit niet gewenst.

 

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.