Eén week Bali

Na een fantastische week gehad te hebben in Singapore, ben ik van daaruit naar Bali gevlogen. Vlucht is 2,5u, dus best te doen. Ik ging daar een week naartoe, maar wel op twee verschillende plaatsen logeren. Voor 3 nachten iets geboekt in Ubud (centrum Bali) en dan iets geboekt voor 4 nachten in Canggu, aan de kust.

Bali

Mijn beide logies heb ik geboekt via AirBnb, wat maakt dat dit zorgt voor een veel persoonlijker contact. Zo hadden de mensen waar ik logeerde in Ubud een taxi voor me gereserveerd om me op te halen aan de luchthaven. En dat is toch altijd fijn als er zo iemand met een bordje met je naam op klaarstaat.

Jawi House & Painter

BaliZo heette de plek waar ik logeerde. Een zeer vriendelijk koppel, hij een schilder, zij regelt de logies. Ze hebben vier zeer ruime en verzorgde kamers. Water is gratis, er is shampoo en zeep, zelfs muggenblokjes (niet nodig gehad). En toch ook niet onbelangrijk, ook airco. Elke ochtend weer op mijn gevraagd tijdstip ontbijt naar de kamer gebracht. Wat moet je nog meer hebben? Deze bnb ligt in een zijstraatje van een vd drukste straten, maar na 23u hoor je niks meer. Absolute stilte. Telkens zalig geslapen ook. Meer info over deze bnb op Airbnb

Ubud

Ubud is een stadje dat je zeker moet doen op Bali. De twee centrumstraten zijn chaotisch druk, maar tegelijkertijd zo gezellig. Ubud is vooral gekend als kunststadje. Heel wat kunstenaars hebben zich daar de afgelopen decennia gevestigd. Ook niet vreemd dat je daar dus heel wat artistieke winkels vindt, zowel op vlak van kunst, juwelenontwerpers, designers, etc. Ook gezellig is de Ubud Art market. Hoewel toch wel zeer toeristisch nu. Goed afdingen op de prijzen is dan ook aan te raden. Ik had iets gezien in een klein design winkeltje voor 75.000 rupiah. Op de art market vroegen ze voor datzelfde 150.000 rupiah! Maar uiteindelijk toch meegekregen voor 75.000. De eerste avond ben ik trouwens een échte Indonesische Nasi Goreng gaan eten, veeeel beter dan wat die chinezen bij ons op tafel zetten. En het eten is daar ook belachelijk goedkoop. Toch als je net zoals in Singapore echt local food gaat eten. Bali

Monkey Forest

De eerste namiddag ben ik naar Monkey Forest geweest. Was maar 10 minuutjes stappen van mijn kamer. Het centrum van Ubud is dan ook zeer klein. Van Monkey Forest had ik al zeer wilde verhalen gehoord en ook zeer uiteenlopende meningen. Apen die je eten en drank proberen af te nemen, die op je rug springen etc. In ieder geval, is bij mij niet gebeurd. Maar ik liep dan ook niet met eten of drank in mijn handen. Het tijdstip is natuurlijk ook van belang. Ik was daar iets rond 16u, een tijdstip dat die apen al redelijk “vol-gefret” zijn. Sommige toeristen dagen natuurlijk die dieren uit en hebben dan wel eens apenaanval…   Bali

Bali

Scooter huren

In Ubud heb ik dan ook een dagje een scooter gehuurd om de omgeving rond het centrum te verkennen. Ook dit kost zeer weinig en een scooter is daar hét vervoermiddel bij uitstek. Volgens mij zijn er meer scooters op Bali dan auto’s. Je ziet de mensen daar ook echt alles vervoeren op hun scooter waarbij je je afvraagt hoe ze in godsnaam dat ding nog rechthouden. En met vier op een scooter is ook niet vreemd. Regelmatig zie je een volwassene met een kind op de scooter, maar hier staat dan het kind vooraan recht op de scooter, handen mee op het stuur. En best wel kleine kinderen hoor. Wat me ook direct opviel was het regelmatig geclaxoneer van de autobestuurders. In tegenstelling tot bij ons wordt hier niet geclaxoneerd uit boosheid of frustratie, maar uit veiligheid. Het zijn vrij smalle wegen en telkens een auto een scooter gaat voorbijsteken claxoneert die eerst om de scooter te verwittigen. Oh, en een dag een scooter huren + tanken: 4 euro!

Bali

Bali

Campuhan Ridge Walk

Het duurde even eer ik het begin van de weg had gevonden, maar dit is echt wel een wandeling waard. In totaal zo’n 8 kilometer op een bergkam met de rijstvelden naast je. Zalige rust.

Bali   BaliOp het einde van die wandeling ben ik ergens een typisch Balinees gerecht gaan eten: Gado Gado. Kostprijs 44.000 rupiah, ofte 2,64 euro.

Ubud Royal Palace

Op zowat het drukste kruispunt van Ubud vind je deze toch wel rustgevende plek, gebouwd tussen 1800-1823. Er zijn ongelofelijk veel tempels op Bali, volgens mijn reisgids zijn ze ontelbaar, een taxi chauffeur schatte het makkelijk op een miljoen. Ook alle kleine familietempeltjes meegerekend.

Bali

Royal Temple of Mengwi (Pura Taman Ayun)

Mijn derde en laatste dag in Ubud heb ik ingecheckt op een tourbusje. Bij mij in het busje een bejaarde Japanner die op zijn eentje heel Indonesië aan het rondtrekken was en een jong Frans koppeltje. Maar bovenal een zeer vriendelijke taxi/gids. Onze eerste stopplaats was de de Royal Temple in Mengwi. Toch wel één van de mooiste die ik bezoch heb. Je kan trouwens die tempels zelf niet in, alleen rondwandelen.

 

Bali

Sangeh

Dit is me wat tegengevallen, zeker omdat dit zo’n beetje Monkey Forest in het klein is. Ook hier dus weer pak apen rond een tempel. Wel een voordeel is dat hier heel wat minder volk is, wat werd geapprecieerd door onder meer een koppeltje dat hiertrouwfoto’s liet nemen.

Bali. Bali

Luwak Kopi

BaliNee, geen bezienswaardigheid, maar koffie. We hielden dus een korte break om een kop koffie te drinken. Maar niet zomaar koffie. De koffiebonen waarmee deze koffie wordt gemaakt zijn eerst verteerd door de Loewak, een civetachtige. Meer info op Wikipedia.   Was het lekker? Ik vond het weinig bijzonders, vraag is natuurlijk of we wel degelijk échte Luwak Kopi hebben gedronken.  

Lake Beratan en Pura Ulun Danu Bratan

Op 1200m hoogte in Bedugul ligt een zeer mooi blauw meer, met daar aan de rand de zeer mooie Pura Ulun Danu Bratan watertempel. De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. Hier barstte het echt wel van de toeristen. Maar het is dan ook echt wel een bezoek waard.

 

Bali

Jatiluwih

In Jatiluwih ben je omgeven door talloze rijstterrassen. Gewoon een plek waar je gaat zitten en genieten. We hebben daar vrij lang blijven staan tot onze Japanner teken deed op zijn horloge tijd was om terug te rijden. Ik denk dat die man een strict schema had :-).

Bali

Canggu

Na Ubud ben ik dan naar Canggu gegaan, het strand dus. Kuta is meer gekend, maar daar blijf je beter weg. Teveel zatte Australiërs. Voor hen is Bali zeer dichtbij, toffe plekken om te surfen en belachelijk goedkoop natuurlijk. Kuta is trouwens ook de plek waar afgelopen jaren 2 bomaanslagen zijn geweest. Dat was nu wel niet de reden dat ik niet naar Kuta ging, wel om ik mijn laatste dagen vakantie het rustiger wou hebben.

Bali

Canggu is vooral gekend als ideale plek om te leren surfen, je ziet dan op weg naar het strand heel veel scooters met aan de zijkant hun surfboard vastgebonden. Ook mijn logies in Canggu heb ik geboekt via AirBnb, en op foto zag het er prima uit, maar in het écht was het nog veel beter! Ik heb er dan maar een korte video van gemaakt:

 

Canggu Bona Guest House is een gastenverblijf met 16 kamers. Het ontbijt was hier wel zeer beperkt (aan het zwembad), cake, vers fruit en thee. Maar in de buurt zijn tal van toffe eetcafés waar je uitgebreid kan gaan ontbijten. Als je dat wil natuurijk.

Het was een zeer fijne rustige plek om te logeren met ook wel strenge huisregels, maar dat komt natuurlijk de rust ten goede.

De eerste middag ben ik naar het strand gewandeld en ’s avonds in het donker terug, waarna ik daags daarna wel besliste om weer een scooter te huren. Nu ineens voor drie dagen. Het kost amper iets. Het gastenhuis was toch bijna 40 minuten wandelen van het strand en dat ’s avonds in de donker waar geen verlichting is, is nu niet echt het fijnste. Geen verlichting en geen voetpaden maakt het onveilig voor een aanrijding.

Echo Beach

BaliHet strand naast Canggu is meer bekend door zijn naam: Echo Beach. Overbekend door het liedje uit de jaren 70. Niet mooier dan Canggu, gewoon in een tof lied bezongen. Uiteraard wordt het daar wel toeristisch uitgebuit. Hoewel, een pintje daar is niet duurder dan iets verderop. Maar je moet er wel ’s avonds naartoe voor een superlekkere BBQ. Hier te beluisteren op Youtube..

Tanah Lot

Op een middag toen ik met mijn helm klaarstond om met scooter te vertrekken vroeg één van de andere gasten, een Australiër, waar ik naartoe ging. Ik antwoordde dat ik naar Tanah Lot ging rijden, hij hoorde het in Keulen donderen. Die gasten zijn in niks qua cultuur of architectuur geïnteresseerd, alleen de golven. Maar vriendelijk was hij wel hoor. Tanah Lot is vooral gekend voor de mooie zonsondergang. Ik ben er dus eerst overdag naartoe gereden, toch een ritje van drie kwartier, om eerst te gaan inschatten waar ik ’s avonds het beste ging staan voor de foto’s. Hierbij foto’s van overdag en eentje van de zonsondergang.

Bali

Bali

Bali, zo mooi…

Eén week Bali is tekort om alle facetten van die prachtige eiland te zien. Het noorden moet ook écht de moeite zijn voor natuur; vulkanen, bergen, watervallen… Noord-west moet je dan weer zijn voor het duiken. Kortom, ben je ooit van plan te gaan, ga dan voor minimum twee weken. Ga niet naar Bali om dagen aan een stuk op het strand te liggen, dat kan je in Tenerife ook.

Ga ik ooit nog terug? Wie weet… Maar er is nog zoveel moois in de wereld te zien….

Mijn foto’s van Bali vind je achter deze link.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.