New York City

Een weekje New York City

Ik wilde al heel lang naar New York,  The City That Never Sleeps. Eerder al wel naar de VS geweest; meerdere keren naar Atlanta, tweemaal naar Seattle. Telkens voor de job. Ditmaal een vakantietrip met mijn zoon. Nochtans viel alles bijna in het water door de bomaanslag op de luchthaven van Zaventem. Dit was maar enkele dagen voor ons vertrek. Tickets had ik geboekt via Supersaver.nl, maar bij die gasten kreeg ik geen gehoor over alternatieve vluchten. Gelukkig geeft Air France wel prima support via Twitter en dankzij hen verkregen we een herboeking, maar dan wel vertrekken via CDG (Parijs). Niet erg, zelfde dag en eveneens rechtstreeks. Zelfs nog beter dan de originele vlucht want normaal vlogen we met een gedeelde vlucht met Delta, nu was het een Air France vlucht met een Airbus A320 ipv een Boeing. Veel beter dus.

New York City

Belangrijke weetjes over New York

Diegene die me kennen weten dat ik altijd goed voorbereid op city trip vertrek. Ook nu had ik een uitgekiende planning die ik deels heb opgesteld door info van een toffe vriend (tx Seppe!), reisgidsen zoals Lonely Planet en Capitool Reisgidsen (tx Nancy B.). Maar ook heel wat nuttige info heb ik uit het boek van BENY gehaald, een Vlaming die al tijdje in NY woont en ter plekke gegidste wandelingen organiseert.

Je weg niet verliezen in New York?

Dan moet je vooral dit weten: eigenlijk beweeg je je voornamelijk in Manhattan. De andere ‘wijken’ zijn The Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island. Maar het is in Manhattan waar het meeste te beleven valt.

Manhattan bestaat uit Avenues en Streets. De Avenues lopen van noord naar zuid, de streets van west naar oost. Zowel avenues als streets zijn netjes genummerd. Ben je ter hoogte van 33th street en moet je bv in 34th street zijn, dan weet je als je aan 32th street staat je op de avenue de verkeerde richting hebt gekozen. Je stapt dus altijd maar max één straat verkeerd. Ook goed om weten is dat de overbekende 5th Avenue de middelste is van de avenues. Alle streets aan westkant van 5th avenue krijgen als naam er extra West aan toegevoegd. Bv West 42nd street, de andere kant is dus logischerwijs East 42nd street. Baseer je dus niet op huisnummers, maar eerder op west of oost. Dat is tevens een tip als je een taxi neemt naar een specifiek adres. Ook zijn alle straten zijn enkelrichting. Geef aan je taxichaffeur dus gewoon de hoek vd straat als bestemming, bv corner 9th Avenue & 42nd Street. Bespaart je taxigeld en lang stappen. Zo is een avenue makkelijk 8 km lang.

nyc street

Ook onthouden als je de subway neemt (aanrader) is te weten welke richting. Dan moet je gewoon weten waar je bent en of je naar boven of beneden van Manhattan moet zijn, uptown of downtown dus. Eigenlijk is het poepsimpel.

De subway is echt wel een aanrader, Manhattan is groot. En ook al deden wij heel veel te voet, de subway hebben we ook heel vaak genomen. Dus zodra je in de city aankomt, ga direct een weekkaartje kopen zodat je de subway een hele week lang zo vaak als je wil kan nemen. Kost je 31 dollar, haal je er makkelijk uit.

 

Eten & drinken in NYC

Niet echt goedkoop, toch niet als je iets deftig wil eten. Voor een glaasje wijn betaal je al snel $12.00. En dan is het ook nog zonder fooi. De tip moet je nog bijrekenen bij de betaling, iets tussen de 15 à 20%. De ‘betere’ tenten zetten trouwens de berekening op het ticket, hoef je zelf niet te gaan rekenen. Als je gaat shoppen (kleding, voeding,..) is alles geprijsd zonder BTW. Ook dat is weer iets dat bij afrekening wordt bijgeteld.

Margon NYC voor een Cuban SandwichWe gebruikte de app van Lonely Planet, een aanrader niet alleen voor de bezienswaardigheden, maar op basis van gps locatie kan de app je ook leuke eettenten aanraden (geen internetconnectie nodig). Zo hebben we op enkele zeer leuke plekken zeer lekker gegeten.

Zo raadde de app ons aan om de befaamde Cuban Sandwich te gaan eten bij Margon. Toen we arriveerde twijfelde we toch even of we wel zouden binnengaan. Toch gedaan en echt waar een overheerlijk Cuban Sandwich gegeten. En supervriendelijke bediening ook trouwens.

Onze duurste avond was in restaurant Alta, heel heel lekker gegeten, maar de rekening was ook navenant: $165.00.

Alle resto’s en eethuizen krijgen maandelijks controle met een label dat ze duidelijk aan de ingang moeten ophangen; een A, B of C. Resto’s met een A zijn dus netjes in orde, B heeft opmerkingen, bij een C blijf je beter buiten. Ik heb trouwens ook nergens een C gezien. Let wel, dit zegt niets over de kookkunsten, maar is om vooral hygiëne te beoordelen.

Logeren in New York City

Veel mogelijkheden uiteraard. Voor elk wat wils, voor ieders budget. Locatie speelt uiteraard een rol. Hoe dichter bij bv de uitgaansbuurten, hoe duurder. Wil je wat goedkoper, kijk dan naar logies in bv Brooklyn. Wij zelf kozen voor een kamer op een gedeeld appartement via Airbnb nabij Times Square, maar er zijn best ook wel betaalbare hotels in New York te vinden.

Hoogtepunt van de week: Bill Clinton

Timo met Bill ClintonZowel zoon als ik volgen de voorverkiezingen (primaries) op de voet, zowel bij de republikeinen als de democraten. Onze voorkeur gaat uit naar de democraten, naar Hillary Clinton. We hadden dus wel stilletjes gehoopt dat zij in die week ergens op een campagne event zou komen spreken, maar dat gebeurde dus niet. Wie wél kwam spreken was oud-president Bill Clinton. Wij ons dus op de site geregistreerd en naar het event. We dachten ook daar weer strenge controles te hebben, maar dat was amper het geval. Bizar.

Het event was een organisatie van een vakbondsafdeling en voornamelijk zwarten. En met de nodige ambiance, we konden ons daar best amuseren. Den Bill was redelijk op tijd en na zijn speech stelden we ons strategisch op nabij de uitgang. En yep, Timo slaagde er dus in om zijn hand te drukken, iets tegen hem te zeggen en dan een selfie te nemen. Hoeveel Vlamingen kunnen nu zeggen dat ze een selfie hebben met een Amerikaanse president? 🙂 Timo zal deze trip nog lang herinneren.

Verder ga ik opsommen wat we allemaal gezien/gedaan hebben, over onze daguitstap naar Washington DC wijd ik een apart stuk. We hebben daar genoeg meegemaakt 🙂

Wie geen zin heeft om verder te lezen en onmiddellijk mijn foto’s wil bekijken, klik dan door naar mijn Flickr albums:

Times Square

We logeerde (via AirBnB) in de theaterbuurt en dus ook vlakbij Times Square. Zelfs al ben je er nog niet geweest, de beelden van de gigantische reclameborden kent iedereen wel. En het ís ook enorm indrukwekkend. En veel volk. Maar iedereen even goed geluimd. Je merkt dat mensen ervan genieten van al die gigantische lichtpanelen.

 

Times Square

9/11 Memorial

De Amerikanen laten hier zien hoe je een gebeuren in alle sereniteit in herinnering kan houden. Op de plaatsen waar de Twin Towers stonden zijn nu grote gigantische putten in zwart graniet, met aflopend water. In het midden nog eens een diepe put waarvan je de diepte niet van kan inschatten. Rondom alle namen van slachtoffers in steen ingegraveerd. Een plek waar je écht wel stil van wordt.

Er staat ondertussen ook een nieuwe skyscraper, de One World Trade Center. Je kan naar boven om een view te krijgen over de putten, maar er stond een veel te lange rij, en goedkoop is het ook niet. Hebben we dus overgeslagen.

9/11 Memorial

Wall Street

Het financiële centrum van de VS. Mooie gebouwen, veel volk in de autovrije straat.

wall street new york

Federal Hall

In Wall Street vind je Federal Hall met daarvoor het standbeeld van George Washington. Het was in Federal Hall ook dat Washington als eerste president van de Verenigde Staten de eed aflegde in 1789.

New York Stock Exchange

George Washington kijkt uit op de NYSE, maar daar mag je niet meer binnen sedert 9/11. Er is trouwens voor buitenlanders wel meer ontoegankelijk sedert die aanslag.

Federal Reserve

Ook dit is een gebouw met een rijke geschiedenis, maar niet (meer) toegankelijk.

Finance Museum

Museum of American Finance - New YorkTimo wilde dit museum zeker bezoeken. Je krijgt er een mooi overzicht van het ontstaan en geschiedenis van de beurs. Tal van foto’s, ticker tapes, oude communicatietoestellen en oude kranten van onder meer de zware beurscrash in 1930.

In een aparte ruimte zie je alle bankbiljetten die ooit gemaakt zijn. Zelfs die van de confederates. Wist je dat er maar eenmaal een biljet gemaakt is met een gekende vrouw op? En dan nog wel met haar echtgenoot. Meneer en madam Washington. Binnenkort zou er terug een 20 dollar biljet komen met een vrouw. At last. (update: het wordt dus Harriet Tubman)

Eén kamer is helemaal gewijd aan Alexander Hamilton, één van de founding father van de VS en eerste Secretary of Treasury. Een man met een boeiende carrière die jammerlijk dom aan zijn einde is gekomen bij een duel.

Battery Park

Een publiek park waar trouwens ooit een standbeeld heeft gestaan van een Engelse koning, maar die heeft zijn plekje niet mogen houden.

Museum of American Indians

Gratis toegang want van Smitsonian én echt wel de moeite. Heel wat unieke objecten van de native indians. Indrukwekkend hoe mooie kledij en schoenen die maakten. Zeer mooi handwerk.

Clinton Castle

Ook dit bouwstuk is al van alles geweest. Ooit een fort, eens een aquarium, dan weer een theater. Nu de plek waar je door moet om de ferry te nemen naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island.

Clinton Castle

Fraunces Tavern

Ben je geïnteresseerd in het ontstaan van de Verenigde Staten, dat moet je hier zijn. Het oudste gebouw van NYC trouwens, gebouwd in 1671. Beneden dus leuke pub, op de eerste verdieping gewoon één kamer volledig ingericht zoals het was ten tijde van Fraunces. Foto’s nemen mocht niet, maar we kregen daar wel een verhaal van drie kwartier van een zeer gepassioneerde gids. Een vrouw die zelf opgegroeid is tussen Manhattan en Brooklyn Bridge en die de liefde voor geschiedenis meekreeg van haar vader. Ze vertelde het boeiende verhaal van Samuel Fraunces die uiteindelijk mee gezorgd heeft dat George Washington president werd.

Frances Tavern

Staten Island Ferry

Deze ferry is gratis, niet totaal onlogisch want op Staten Island zelf is niks te zien. Maar de tocht heen en weer geeft je een mooie view op NYC. Doen dus.

Manhatten

The High Line

Dit is een wandeling langs een traject waar ooit een spoorlijn liep. Uniek in concept. De spoorlijn is op een hoger niveau dan de straten, en slingert tussen de huizen door. Netjes aangelegd met veel groen. Een kleine oase. Aanrader!

The High Line NYC

Chelsea Market

Een overdekte ‘markt’ die geweldig is ingericht. Volledig de oude muren en stijl van de oude opslagruimtes in ere gehouden. We zijn niet lang binnengebleven, gewoon hapje gegeten en terug naar buiten. Het was te goed weer om binnen te blijven.

Central Park

Overbekend, dus nog weinig over te schrijven. Wij hebben hier geopteerd om het park te ontdekken met fiets en gids. Een gids van BENY, een gidsteam opgestart door een Vlaming. Hij biedt een zestal tours aan van telkens 2 à 3 uur.

Met de fiets door Central Park

In het park is wel wat te zien, en best wel groot. Central Park is 4 km lang, zonder plan kan je er wel verloren lopen.

Belangrijkste bezienswaardigheid is uiteraard de mosaic gedenkplaat ter ere van John Lennon. Niet ver van waar hij is neergeschoten. Yoko One woont er trouwens nog steeds. Bij die mosaic bevindt zich ook Strawberry Field. Een groot aangelegd grasperk in de vorm van een aardbei. Deze plek doet vooral dienst voor mensen die een moment van rust willen ter nagedachtenis van overledenen.

Imagine - Central Park

In het park ook nog een Zweedse chalet, een overschot van de wereldtentoonstelling die er ooit plaatsvond. De chalet deed lang dienst als openbaar toilet, maar daar waren de Zweden niet zo mee gediend. Nu is het een plek waar men regelmatig poppentheater organiseert.

Achter de chalet, via Shakespeare’s Garden, kom je in Belvedere Castle. Op het terras is altijd wel iets te beleven, toen wij er waren stonden er folkloristische Ieren een dansje te doen. Dan via een zeer smalle trap kom je boven Belvedere (dat ook een weerstation is), met een zeer mooie view op Central Park.

In het park ook het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir dat ooit dienst deed om Manhattan van water te voorzien. Moest men dat nu nog doen, zou het op 45 minuten leeg zijn 🙂

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir in Central Park

Trinity Church

Niet direct een spectaculaire kerk op toeristisch vlak, maar wel een zeer rijke geschiedenis. Is trouwens twee keer vernield, en telkens terug opnieuw gebouwd.


Ook wel een apart kerkhof ernaast. Grafstenen die er al zo lang zijn dat tekst door erosie niet meer leesbaar is. Op de grafstenen schreef men toen ook niet Mr. Smith overleed op 26 mei 1760, maar wel “.. Who departed this life on May 26 – 1760 – Aged 37 years

Ook op dit kerkhof ook het graf van diene Alexander Hamilton.

St. Patricks Cathedral

Te midden van de chique winkels op 5th Avenue staat daar plots een grote kerk. Best wel mooi binnen. Toen wij er waren was er net een dienst bezig. Snel terug buiten dus. Wel opvallend is wel hoe netjes het gebouw is. Lijkt wel net opgekuist. Trouwens algemeen in NY, geen donkere vuile gebouwen. Hier draagt met zorg voor hun patrimonium.

Cathedral New York City

Central Station

Antwerpen Centraal is natuurlijk het mooiste station ter wereld, maar dit station mag er ook wel wezen. Hier sta je toch even rond te kijken. Ik mocht hier ook na vriendelijke vraag een soldaat fotograferen. Net als bij ons zijn die plaatsen stevig bewaakt. Al geven die Amerikaanse soldaten mij een iets veiliger gevoel dan die van ons. Echte rambo’s.

Top of the Rock

Het dak dus van de Rockefeller building. Als je tickets op voorhand koopt, moet je die ter plekke nog eerst laten valideren en een time slot kiezen. Ga je in de zomer, wacht dan niet tot de dag zelf. Het voordeel van time slots is dat je niet lang moet aanschuiven, dit in tegenstelling met The Empire State Building.

Op de top heb je echt wel een ‘stunning view’ over New York en Central Park. Dit is echt een must do.

top of the rock

Statue of Liberty en Ellis Island

Dit doe je dus gecombineerd, want de ferry die vertrekt aan Castle Clinton vaart eerst naar het Vrijheidsbeeld, dan naar Ellis Island en dan terug naar het vertrekpunt.

Ook dit had ik vooraf al gereserveerd én met gids. Onze gids Bobby was gewoon top! Hij deed het al drie jaar en volgens mij met nog altijd heel veel goesting. Die man stopte ook niet met praten. Vertelde echt wel leuke weetjes en maakte fijne grappen. Deze uitstap duurde 4u maar was zeker zijn geld waard.

nyc

We zijn dus tot in het museum van de pied de stal geweest van het beeld. Wil je naar boven tot in de kroon, moet je dit maanden vooraf boeken. Lang geleden kon je nog hoger tot in de toorts, maar daar zijn ze mee gestopt toen men merkte dat haar arm begon te bewegen. Dat ding is immers ook niet gemaakt om elke dag opnieuw zoveel toeristen te dragen. Het beeld zelf staat stevig op basis van een geraamte dat ontworpen is door mijnheer Eifel. Die basisconstructie heeft dan als idee gediend voor het ontwerpen en bouwen van de Eifel toren.

Ellis Island, daar had ik wel langer willen blijven, maar we hadden een volgend reservering waar we echt op tijd moesten zijn.

Ellis Island

Je kan in het museum daar ook in de database namen gaan opzoeken. Het blijkt dat er heel wat Verbrugghe’s in Amerika zijn toegekomen via Ellis Island. De eerste geregistreerde Verbrugghe was de 16-jarige René die vertrokken is vanuit Antwerpen en is toegekomen in de VS in 1902!

Je kan er ook de passagierslijsten bekijken en laten afdrukken. Zo heb ik passagierslijst laten afdrukken toen in 1937 ene Camiel Verbrugghe is aangekomen (vertrokken vanuit Le Havre). Deze is nen speciale, want het was niet Camiel zelf, maar zijn neef die de identiteit van Camiel (mis)bruikte. Hij wilde zeker toegelaten worden. De “keuring” was trouwens niet simpel. Er werden er trouwens toen ook al teruggestuurd:-)

UN – Verenigde Naties

Het bezoek aan dit gebouw is altijd met een gids, wat niet onlogisch is natuurlijk. De twee belangrijkste zalen zijn die van de Security Councel en de General Assembly. Als je daar eens staat, bedenk dan maar eens wat een belangrijke beslissingen daar al genomen zijn. Of hoeveel mensen daar een toespraak hebben mogen houden. Denk bv aan Malala.

UN

Washington Square Park

Hier moet je zeker eens langs om lekker te relaxen en te kijken wat er rondom je allemaal gebeurd. Gewoon superleuk om daar rond te hangen. Van daar begint trouwens ook 5th Avenue, maar dan nog niet de winkels, maar de onbetaalbare appartementen.  Het was trouwens ook op deze plek dat Bernie Sanders tweetal weken later een gigantisch hoop mensen mocht toespreken.

Lincoln Center for the Performing Arts

De plek van theater en dans. Hier is trouwens ook de opera terug te vinden. Dit complex bestaat dus uit meerdere gebouwen. Vreemde gebouwen vond ik.

Lincoln Center

City hall park

Zoals elke stad heeft New York ook een stadhuis, al lag het wat verborgen tussen de bomen van het park.

city hall

Brooklyn Bridge

Brooklyn bridge, daar kijk je niet gewoon naar, die moet je gewoon overwandelen. Gewoon super. Zelf een ongelofelijke tussen al de wandelaars. Alleen de fietsers, veelal Newyorkers maken zich nogal druk in de wandelaars die altijd het fietspad in de gaten hebben. Wij hebben dus eerst de metro genomen naar de andere kant van het water, en dan teruggewandeld over de brug.

Brooklyn Bridge
Empire state building

Tja, dit moet ik ook niet uitleggen. Deze hebben we dan ‘s avonds gedaan. En gezien de wachtrijen overdag is deze echt wel aan te raden om ‘s avonds na 22u te doen (open tot 01u00!). Top of the Rock werkt met gereserveerde time slots, Empire niet. Doe wel een dikke jas aan als het nog geen zomer is, want boven is het een ongelofelijke wind. Maar de view die je daar hebt…

view from empire state building

Little Italy

Daar valt niet veel te beleven, maar op aanraden van Lonely Planet daar wel gaan eten in Da Gennaro. En ook lekker gegeten!

China Town

China Town is vrij groot in New York City. Heb je zulks nog nooit gezien, dan moet je dit zeker doen. Wel aparte sfeer. Maar ik was nu niet direct onder de indruk. ‘t Feit dat ik vorig jaar naar Singapore ben geweest zal er wel voor iets tussen zitten.

Mahayana Temple

Deze vond ik niet echt de moeite om te bezoeken. Heb er veel mooiere gezien in Singapore en Bali. Was ook klein. Je mocht ook niet fotograferen. Ha! Dat moeten ze nu net niet zeggen.. (ik neem toch nooit foto’s met flitser)

Mahayana Temple - New York

Brooklyn Bridge side view

Ik wilde de brug toch ook van de zijkant fotograferen. Dus tussen kleine straatjes heen toch plek gevonden.

brooklyn bridge
Dorlans Tavern

Hier zijn we bij toeval binnengestapt. Honger en dorst en onderaan de Brooklyn bridge en omliggende straatjes heel wat leuke bars vol met mensen die na hun werk een pintje gaan drinken. Amper toeristen te zien. Heerlijk toch! Dorlans Tavern is een aanrader voor wie van oesters houdt.

Titanic memorial New YorkTitanic Memorial

Bij toeval, vlakbij Dorlans Tavern kwamen we voorbij een 18 meter hoge lichttoren, ter herinnering aan de slachtoffers van de Titanic. We wisten niet eens dat bestond. Toren werd reeds in 1913 geplaatst (eerst op andere plaats), dus al een jaar na de scheepsramp.

 

St Paul’s Chapel

Dit is ook weer zo’n oud gebouw dat plots opduikt tussen al dat moderne geweld. Wel de oudste kerk die nog rechtstaat in Manhattan. Maakt deel uit van de Parish of Trinity Church en werd gebouwd in 1766!

 

East River Ferry

We moesten dit zeker doen werd ons aangeraden. Deden we dus, maar ons wel vergist in die zin dat dit geen toeristisch boottochtje is, maar wel degelijk een ferry die zo snel mogelijk van de ene stop naar de andere stop vaart. Een vrij hoge snelheid waardoor fotograferen bijna onmogelijk was. Maar toch een beetje gelukt 🙂

manhattan

New York Public Library

Hier moet je ook echt eens binnengaan. Prachtige architectuur. Jammer was wel dat de beroemde “Rose Main Reading Room” gesloten was voor restauratie. Omdat het onze laatste uren waren in NYC en we gewoon wat ging shoppen had ik mijn fototoestel niet bij. Op dat moment had ik daar wel spijt van. Wel een fotootje genomen van een van de kleinere leeszalen in het immense gebouw met een collectie van 53 miljoen objecten.

New York Public Library

Herald Square en Greely Square

smell flowers not smokeTwee kleine groene kruispuntjes, vlakbij onder meer de gigantische Macy’s Flagship Store. Beide spots trouwens ook gekend voor de voormalige kranten The Herald en The New York Tribune. Later samengesmolten tot de New York Herald Tribune.

 

Het was Pasen periode, ook in New York heel wat paasbloemen te zien. Ook in het miniparkje van Greely Square, maar ook hier zijn rokers niet welkom. Ook al sta je buiten, roken is verboden.

Bij Greely Square vind je ook een Wafels and Dinges. Grappig hoe de Amerikanen van onze Luikse en Brusselse wafels houden. Hier dus een vaste stek, maar ze hebben ook foodtrucks rondrijden op verschillende plekken in NYC.

Wafels and dinges

roltrap macy nycMacy’s Flagship Store

Ik was in geen geval van plan om binnen te gaan in zo’n gigantische store, maar Timo kende het niet en had nog iets nodig om mee te nemen voor zijn vrienden. Leuke was dan wel de ontdekking van zo’n oude houten roltrappen 🙂

 

 

 

Na 8 dagen rondstappen waren we gewoon stikkapot. Een week is niet genoeg om alles te zien en te beleven, maar langer blijven heeft ook geen zin. Dus, we gaan wel eens terug want we hebben ons hart echt wel aan New York City verloren.. :-)…

Bridges new york

 

 

 

Als

 

Als je overweegt om te gaan wonen en werken in New York City, lees dan zeker dit artikel van VRT journalist Bjorn Soenens over New York.

 

1 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.